Ringvegen borettslag får av og til tilbakemeldinger om at det er for dårlig trekk i pipa og at det ryker inn i leilighetene. Denne informasjonen er ment som en veileder for å få best mulig fyring i ovnen.

På alle piper i borettslaget hvor det er vedovner i bruk, er det montert en røykvifte på toppen av pipa. Denne skal hjelpe «røyken» i å lettere komme ut, og at det blir god trekk i pipa. Men – ved feil fyring sotes disse ned. De jobber da saktere, og det blir vanskeligere å få god nok trekk. Se bilde som viser en røykvifte på en av våre piper.

I alle år har vi lært at når vi tenner i peisen eller ovnen, så tenner vi fra bunnen. Det er jo bare logisk: flammen går oppover, så da må det jo være lurt å legge noe over den hvis du vil ha det til å brenne? Og joda, du vil som regel få fyr i ovnen. Men er du ute etter maksimal varmeeffekt og minimum utslipp, skal du faktisk tenne på fra toppen.

Når du tenner på fra toppen får du en raskere oppvarming av selve brennkammeret. Det gir deg god trekk i både ovnsrør og pipe. God tilgang på oksygen er som kjent bra for å få fyr i ovnen. Flammene på toppen sørger også for å varme opp kubbene under. Den nederste veden gir da gasser som er med på at bålet brenner og holdes ved like.

  • Ikke bruk aviser, blader eller kartonger til opptenningen. De lager mye aske og stjeler surstoff, samt at trykksverte er skadelig for miljøet.
  • Bruk optenningsposer fremfor briketter. De er mindre skadelige for ildstedet og er lettere å få fyr med.
  • Peiskubber og kompakt-ved er ikke egnet for fyring i våre ildsteder. Det anbefales sterkt å bruke ren ved.
  • Ikke kast bleier, papir og restavfall o.l i ovnen. Det brenner dårlig, gir dårlig varme og er med på å sote ned både ovn og pipe.
Sørg for bra tilgang på luft

Åpne alle ventiler i ovnen og pass på at det kommer nok luft inn i huset hvor ildstedet er. La ventilene i vinduene være åpne noen minutter. Skru gjerne av kjøkkenviften og ventilasjonsanlegg, fordi disse drar luft ut av huset og reduserer trekken i pipa. Sett gjerne døren på peisen eller ovnen på gløtt i opptil fem minutter til det brenner godt.

Først når ildstedet er varmt (etter ca. 15 minutter) bør du regulere ned ventilene. Det er viktig å ikke stenge spjeldene så mye at flammene dør ut.

Eksempel på tett røykvifte: