Unngå tette avløp

Enkelte beboere plages av at avløpet fra kjøkken/vaskerom lett går tett. I 3-, 4- og 5-roms (normal-)leiligheter går avløpet fra kjøkkenet sammen med avløpet fra sluket på vaskerommet. At røret er i ferd med å gå tett, merkes oftest på at vannet ikke renner unna i sluket på vaskerommet. Årsaken til at dette skjer er gjerne at røret er tett av fett. Når ei panne vaskes, eller olje tømmes i vasken etter matlaginga så vil dette feste seg på innsida av avløpsrørene. Er ikke beboerne oppmerksomme på at rørene går tett, kan dette medføre en vannskade på vaskerommet.

Skal man åpne rørene igjen må man enten bruke stakebånd eller en kjemisk avløpsåpner sammen med mye varmt vann. Kjemisk avløpsåpner kan kjøpes på driftskontoret.

Er sluken i ferd med å tettes?

Det avleirer seg over tid såperester og smuss i sidene på rør og vannlås. Dette kan gjøre at sluken på bad og vaskerom ikke blir like effektiv, og de kan gå helt tett om du er maksimalt uheldig.
Det du kan gjøre for å forhindre at sluken tettes er å helle kokende vann i slukene, minst 3-4 ganger i året.
NB: Det holder ikke med en liten skvett lunkent vann, nei det må være kokende varmt - og minst en bøtte, gjerne i flere omganger.


Renner vannet tregt unna i utslagsvasken på vaskerommet ?

Det kan skyldes at vannlåset er fullt av lo, rusk og såperester. Det du kan gjøre med visse mellomrom er å skru løs silen i vasken (med et bredt skrujern) og gjøre rent nedi. - Men pass godt på at det blir tett når du skrur til igjen! For sikkerhets skyld kan du sjekke med litt vann, mens du kikker etter under vasken om du har fått den tett. (Dumt om du får alt vannet fra vaskemaskina tømt i vasken og det fosser utover golvet).


Unngå fett i vaskene!

På kjøkkenet er det lurt å ha en liten boks stående framme der du kan helle fett, fra for eks rengjøring av stekepanna, isteden for å skylle det ned i vasken. Når fettet er størknet kan du kaste det ut med vanlig søppel.


Er uhellet ute?

På kontoret til borettslaget kan du få kjøpt et godt middel for å løse opp avløpene, om uhellet er ute og vaskene går tett. Det er også muligheter for å låne stakebånd ved driftskontoret.

NB: Ved større fortettinger er det nok best å få fagfolk til å se på problemet.